Wednesday, September 19, 2007

Εκλογές 2007 και ο ρόλος των "μικρών"

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάποια πράγματα. Ίσως είναι ακόμα νωρίς και δεν θα είμαι σωστός και αντικειμενικός αλλά έχω μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου. Ακολουθούν σκόρπιες και μη σκέψεις.Πολύ μεγάλη ήττα για το ΠΑΣΟΚ, σχεδόν έκπληξη. Δεν ξέρω τι δημοσκοπήσεις είχαν δει και γνώριζαν τα στελέχη αλλά δεν πιστεύω ότι και αυτοί περίμεναν τέτοια ήττα και το σημαντικότερο τέτοια απώλεια δύναμης. Προσωπικά πίστευα ότι θα ήταν ντέρμπι και όπως όπως και πολλοί άλλοι διαψεύστηκα πανηγυρικά.

Έφυγαν λοιπόν ψηφοφόροι και τροφοδότησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Και τι κατάφεραν; Ανέβηκε η δύναμη του ΚΚΕ και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπράβο και μετά; Άντε μπήκε και το ΛΑΟΣ στη βουλή κυρίως από ψηφοφόρους στη ΝΔ. Τα μικρά κόμματα μας έπρηξαν πριν τις εκλογές ότι δεν είναι χαμένη ψήφος προς τα μικρά κόμματα και να σπάσουμε το δικομματισμό. Ε λοιπόν συγχωρέστε με αλλά νομίζω πως είναι χαμένη ψήφος για δύο λόγους. Ο πρώτος και ίσως πιο αδύναμος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τελικά βοήθησαν να βγει η ΝΔ. Δεύτερος είναι ότι στην ελληνική πραγματικότητα δεν έχουν λόγο ύπαρξης πολλά κόμματα στη βουλή. Και εξηγούμαι:

Βοήθησαν να νικήσει η ΝΔ. Θα μου πει κάποιος και τι έγινε, το ίδιο είναι. Σωστό και αυτό απλά εξοργίζομαι να ξέρω ότι βγήκε ένα κόμμα χωρίς πρόγραμμα (ούτε για τους τύπους να βγάλει μια φυλλάδα), ένα κόμμα που οι επιδόσεις του σε ΟΛΑ τα θέματα ήταν από 0 έως καταστροφικά και όλο αυτό το σιγοντάρισαν κάποιοι απογοητευμένοι που προβλέπω ότι θα απογοητευτούν περισσότερο. Δεν μπορώ να θυμηθώ και προφανώς ούτε και οι ίδιοι κάτι που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια για τη χώρα. Δεν είδα ένα διαφημιστικό να λέει φτιάξαμε αυτό κάναμε το άλλο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι η συμφωνία για τον αγωγό. ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Κάτι γενικότητες, ρίξαμε την ανεργία και φτιάξαμε την παιδεία και τα πτυχία μας έχουν αξία. ΝΤΙΝΓΚ!!!! Γιατί ρε αδερφέ το πτυχίο σου έχει περισσότερη αξία τώρα; Μα γιατί όλοι το λένε... Ο Μπάμπης ο Σουγιάς κ.τ.λ. Το πιο τραγικό για μένα όμως είναι η θέση της χώρας και η διαπραγματευτική της δύναμη. Δεν περιμένω προσωπικά από κανέναν να μου δώσει λεφτά ή να κάνει κάτι για μένα, δεν είμαι τόσο μίζερος. Αλλά τι χώρα μου θέλω να την βλέπω ψηλά και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω της εξωτερικής πολιτικής. Ούτε με τσαμπουκάδες, ούτε με εθνικιστικές κορώνες ούτε με πολέμουςμπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Μόνο με εξωτερική πολιτική. Η ΝΔ το μόνο που έκανε είναι να γυρίσει τη χώρα πίσω στην προ Σημίτη εποχή, στην εποχή που η Ελλάδα ήταν Ελλαδίτσα. Δεν έχω αποδείξεις γι' αυτό. Το νιώθω όμως καθημερινά...

Σας ενόχλησε το δεύτερο επιχείρημα; ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν πολλά κόμματα στη βουλή με τις παρούσες συνθήκες; Ίσως να είναι βαρύ αλλά πείτε μου, τι να τα κάνω 2,3,7,15 κόμματα στη βουλή μικρά αδύναμα και ΧΩΡΙΣ διάθεση συνεργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα. Κανένα από τα μικρά κόμματα δεν θέλει να συνεργαστεί. Θα του χαλάσει η μόστρα. Τι να το κάνω να έχει 10-15 βουλευτές και να πηγαίνουν κόντρα σε ότι και αν γίνεται εκεί μέσα. Είναι τραγικό, παράλογο και υποκριτικό. Και μη μου πείτε ότι τα κόμματα τα χωρίζουν τόσο μεγάλες ιδεολογικές διαφορές σε όλα τα ζητήματα γιατί θα βάλω τα γέλια. Ειλικρινά μιλάω πως το ιδανικό θα ήταν να είχαμε πολλά κόμματα τα οποία ανά 2 ή 3 θα συνεργάζονταν και θα έφτιαχναν κυβέρνηση. Το ιδανικό για μένα σε αυτές τις εκλογές δεν θα ήταν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , αλλά μία προοδευτική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα θα ήταν υπέροχο. Το πιστεύω πραγματικά. Αν όμως δεν μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες προτιμώ να έχω ένα δυνατό κόμμα, μία δυνατή και ισχυρή κυβέρνηση. Όχι μια κυβέρνηση που θα φοβάται και θα αμφιταλαντεύεται

Κάτι άλλο που με ενοχλεί είναι το ότι οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν συνειδητά. Ειδικά τρελαίνομαι με εκείνους και ξέρω πολλούς που ρίχνουν ένα ψήφο στο ΚΚΕ ή στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι must είναι trendy ρε αδερφέ, όσοι δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν ή το παίζουν απογοητευμένοι από την πολιτική ζωή τον ρίχνουν εκεί. Αντιδρούμε για να αντιδρούμε. Γροθιά στο δικομματισμό με αποτέλεσμα τι; Με ποια εναλλακτική πρόταση; Προφανώς δεν αναφέρομαι στους ιδεολόγος Κομμουνιστές ή τους αριστερούς με άποψη που ολόκληρος ο τρόπος ζωής τους συνάδει με την ιδεολογία τους. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που είδαν τον Τσίπρα στην τηλεόραση και που θεώρησαν μετά τις μαθητικές κινητοποιήσεις ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των νέων, σε εκείνους που μετά τα αντιπολεμικά έγιναν ΚΚΕ. Η πιο συνειδητή ψήφος σε αυτές τις εκλογές έπεσε στο ΛΑΟΣ. Θεωρώ πολύ πιο χρήσιμη και πιο ειλικρινή την είσοδο του ΛΑΟΣ στην βουλή. Το ΛΑΟΣ έχει πέντε απλές ακροδεξιές απόψεις. Αν συμφωνείς το ψηφίζεις. Τουλάχιστον θα ακούσουμε και κάτι διαφορετικό στη βουλή. Τώρα γιατί έφτασε ο κόσμος να ψηφίζει ΛΑΟΣ αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να το ψάξουν τα υπόλοιπα κόμματα και οι πολιτικοί αναλυτές.

2 comments:

NikosKallithea said...

ΚΟΡΟΪΔΕΎΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΊΖΕΙΣ ΜΑΛΆΚΕΣ ΚΟΝΤΆ ΤΟ 42% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΛΑΟΎ ΥΠΟΝΟΏΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ 38% ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΈΞΥΠΝΟΙ. ΣΙΓΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ.

Lego said...

Νίκο δεν κατάλαβες καλά... Αναφέρομαι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 42%...