Friday, September 28, 2007

Με αφορμή την τρίτη υποψηφιότητα

Μόλις πληροφορήθηκα την υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ πολύ χρήσιμη την κίνηση του. Προσωπικά θα ήθελα και άλλες υποψηφιότητες ώστε να μην προσωποποιηθεί η αναμέτρηση. Να "σπάσει" ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ σε πολλά και όχι να διασπαστεί σε δύο. Πιστεύω αυτό θα βοηθήσει στην ενότητα (αν είναι απαραίτητη και αυτή). Να πω την αλήθεια θα βγάλει και εμένα προσωπικά από ένα δίλλημα που με βασάνιζε τον τελευταίο καιρό. Ένοιωθα εγκλωβισμένος ανάμεσα στα δύο πρόσωπα. Παλιός εκσυγχρονιστής, με εκτίμηση για τον Σημίτη και το τεράστιο έργο του, που πιστεύει στο όραμα του Γ. Παπανδρέου. Σύγχυση! Δεν λέω ότι ο Σκανδαλίδης είναι καλύτερος του Παπανδρέου ή του Βενιζέλου και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον ψηφίσω κιόλας. Απλά μου αρέσουν οι επιλογές, μου κάνει σε κάτι περισσότερο δημοκρατικό και λιγότερο στημένο.

Παρομοίως σκέφτομαι για την εκλογή του προέδρου από την βάση. Επειδή έχω δει πολλές διαδικασίες εκ των έσω, η βάση δεν μπορεί να ελεγχθεί, δεν είναι μετρημένα κουκιά και τότε είναι που το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον και είναι ανεξέλεγκτο. Πολλοί υποψήφιοι, πολλοί ψηφοφόροι, απρόβλεπτες καταστάσεις! Έτσι μου αρέσει. Βαρέθηκα τις στημένες διαδικασίες, τις κλίκες, τα μετρημένα κουκιά, το αποτέλεσμα που το ξέρεις πριν γίνει η διαδικασία. Ας εφαρμοσθεί πραγματική δημοκρατία επιτέλους σε αυτό το δημοκρατικό κόμμα!

Πραγματικά θέλω να εξετάσω τις επιλογές μου μέχρι εκείνη την ημέρα και να επιλέξω αυτό που θεωρώ καλύτερο και όχι εν ανάγκη αυτό που θεωρώ αποτελεσματικότερο (αν αποτελεσματικότερο θεωρείται αυτό που θα δώσει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ). Το τελευταίο είναι αυτονόητο αλλά την ίδια στιγμή ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι. Φοβόμαστε να στηρίξουμε εκείνον που θα είναι καλύτερος αλλά δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα. Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την προσωπική επιλογή για χάρη του κοινού "καλού", που είναι η ανάληψη της εξουσίας. Το σύνθημα λοιπόν για μένα σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση πρέπει να είναι : "Ψήφισε τον ικανότερο για πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό, όχι τον καταλληλότερο".

6 comments:

Παπαχατζης Παναγιωτης said...

"Μια ακόμα κεντροαριστερή πρόταση"
proxeirotetradio.blogspot.com

Lego said...

Δεν ξέρω αν η υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη έγινε με προοπτική την εκλογή ή απλά την αποσυμπίεση...
Ωστόσο πιστεύω ότι είναι ένα αξιόλογο στέλεχος, και δεν κρύβω ότι ήδη προβληματίζομαι για το τι θα ψηφίσω !
Συμφωνώ μαζί σου ότι θα ήταν καλό να υπάρξει ακόμα μια υποψηφιότητα, αλλά όχι παραπάνω.
Επίσης θέλω να τονίσω κάτι που δεν έχει ακουστεί... Το ότι το κόμμα επιλέγει τον νέο του αρχηγό, μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία του λαού, δείχνει ότι είναι πραγματικά δημοκρατικό κόμμα. Ενώ κάποια άλλα...

Παπαχατζης Παναγιωτης said...

Ο Σκανδαλίδης προφανώς και δεν κάνει για Πρόεδρος. Το ήθος του, όμως και η συνέπεια λόγου και πράξης καθιστούν την υποψηφιότητα του σεβαστή.

Anonymous said...

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι ο Σκανδαλίδης κάνει για Πρόεδρος περισσότερο και από το Γιώργο και από το Βενιζέλο. Τα έχω γράψει στο κουρδιστό πορτοκάλι σαν ανώνυμος. Πέτυχε σαν υπουργός Εσωτερικών και έχει κομματική εμπειρία ως γραμματέας. Από τους άλλους δύο και οι δύο σαν υπουργοί δεν άφησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αν κερδίσει είτε ο Γιώργος είτε ο Βενιζέλος το κόμμα πάει σε διάσπαση. Αν κερδίσει ο Σκανδαλίδης το Κόμμα μένει στο παλιό παραδοσιακό σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά θα ήθελα μια μονομαχία Σκανδαλίδη - Διαμαντοπούλου με ποσοστό 70% υπέρ του Σκανδαλίδη και 30% υπέρ των εκσυγχρονιστών Σημίτη Διαμαντοπούλου Βενιζέλου. Αυτός είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ.

Anonymous said...

Α ναι ξέχασα να πω ότι η ανάλυση του blog μου αρέσει.

a.g said...

Η αποψη μου ειναι οτι ο Σκανδαλιδης θα ηταν καλος ως προεδρος, αλλά οχι ως υποψηφιος πρωθυπουργος κατα τη γνωμη μου.

και μια μικρη σημειωση, πιστευω πως κανενα κομμα στην Ελλαδα δε λειτουργησε ποτε δημοκρατικα, με την πληρη και ολοκληρωμενη εννοια του ορου.